Ivana Šáteková - Jeřábnice v kožichu

Otázku aplikace svobodné vůle najdeme v religionistice, etice, biologii i v tvorbě Ivany Šátekové. Její výstava, která bude zahájena 17. července 2024 v Karpuchina Gallery, je pojednání o modřinách které k létu neodmyslitelně patří.

V případě úderu či nárazu je vhodné přiložit na hematom studený nebo ledový obklad. Nemáte-li po ruce speciální obklad, můžete použít i mraženou zeleninu. Přestože nejsou modřiny ozdobou na kráse, ve většině případů se nejedná o závažné poškození a do několika dnů se modřina sama vstřebá bez jakýchkoliv následků, to ale vůbec neplatí u modřin duševních. Schopnost jednat nezávisle na určujících faktorech a rozhodovat se na základě vlastního uvážení je koncept propojený s myšlenkou odpovědnosti za vlastní činy a volby. Heuristika, intuitivní metoda, která nám pomáhá rychle a efektivně řešit problémy, rozhodovat se na základě předchozích znalostí a vštěpených zkušeností se zdá být užitečnou metodou. Ne všechny zkušenosti si ale uvědomujeme a zdá se, že ne všechny musí být i přímo naše. 

Traumatické zážitky mohou být sdílené, transgenerační, celospolečenské a mohou vést k hluboko zakořeněným maladaptivním vzorcům. V případě výstavy Ivany Šátekové interní modřiny - chyby - připomínající inkoustové skvrny, které vznikají nečekaně a mohou zásadně zabarvit naše životy. Stávají se tak upomínkou nepředvídatelných důsledků našich rozhodnutí. 

Ve své práci Šáteková převážně zmiňuje negativní nebo málo reflektované problémy, které se vyskytují ve slovenské společnosti. V průběhu let se zabývala otázkami sexismu, misogynie, rasismu, fašismu a xenofobie. Na výstavě představené v Karpuchina Gallery skrze rozpravu vlastní rodinné historie, přináší divákům možnost introspekce a zamyšlení nad původem a důsledky skrytých úrazů. 

Autorka kontinuálně pracuje s přesahy do minulosti, do lidové nebo populární kultury a hledá nejvhodnější prostředky, které by mohly účinně vyjádřit její kritický postoj. Kombinací funkčních předmětů jakými jsou talíře, ubrusy a čistě umělecká díla - plátna -, ilustruje napojení mezi uměním a každodenním životem, ale i dialog mezi minulostí a současností.

Vernisáž výstavy 17. 7. 2024 18:00

Výstava potrvá 18. 7.  -  30. 8. 2024

Karpuchina Gallery, Rybná 22, Praha 1

 

Publikováno 15. 07. 2024 v rubrice Výstavy