Knižní lázně nabídnou jarmark s kvalitními knihami

Knižní lázně nabídnou ve svém 2. ročníku kromě kvalitních knih, setkání samotných nakladatelů, autorská čtení, živé diskuse i koncerty. Program odstartuje v sobotu 31. 7. od 20 hodin na kolonádě Lesního mlýna v Mariánských lázních autorským čtením Jaroslava Rudiše, prezentací nakladatelství, vyhlášením čtenářských pobytů a koncertem Noisy Pots. Slavnostního zahájení se zúčastní i ambsadorka Anna PolívkováV neděli 1. srpna od 10 do 18 se uskuteční samotný knižní jarmark. Kromě trhu s knihami nabídne doprovodný program určený dospělým i dětem.

 

 

V rámci sobotního zahájení vyhlásí herečka Anna Polívková spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem tři výherce celorepublikové soutěže o čtenářské pobyty. Organizátoři oznámili už na jaře soutěž o tyto pobyty v klidném lázeňském prostředí v souvislosti s náročným obdobím uplynulých měsíců spojených s dopady pandemie, ale i s expanzí digitalizace v současném světě. Účastníky bude na týdenních či dvoutýdenních pobytech hostit západočeský lázeňský trojúhelník - Mariánské Lázně, Karlovy Vary a Františkovy Lázně. Slavnostní večer uzavře koncert kapely Noisy Pots s originálním zvukem. 

Jarmark knih Knižní lázně odstartuje první srpnovou neděli v 10 hodin, kdy se mariánskolázeňská kolonáda Ferdinandova pramene promění v knižní tržiště a nabídne setkání se dvěma desítkami nakladatelů. Mezi nimi například Bylo nebylo, Malvern, Meander, Labyrint, Lipnik, Cesta domů či DharmaGaia. V rámci doprovodného programu od 10 hodin odstartuje Veselé čtení Anny Polívkové aneb jak pěkné je ovládat umění čtení nahlas, v 11 hodin proběhne autogramiáda Jaroslava Rudiše a představení rukopisu z překladu jeho nového německy psaného románu Winterbergova poslední cesta, jehož české vydání se chystá na podzim. V 11 hodin se lze vydat na Stezku spisovatelů - komentovanou procházkou městem s kvízy o slavných návštěvnících města. Ve 13 hodin začne odborná diskuse Knihy jako byznys? zaštítěná platformou Knihex. Goethe institut nabídne ve 14 hodin autorské čtení překladatelky Kateřiny Klabanové z knihy Svéhlavína spojené s dílnou pro děti. Chybět nebude ani prezentace knihy Mariánské Lázně melancholické významného grafika Vladimíra Suchánka spojená s výstavou kreseb nebo tvořivé dílny a výtvarná soutěž pro děti. Program uzavře koncert písničkářky Báry Zmekové s kapelou. Vstupné na sobotní slavnostní zahájení je 100 korun, na nedělní knižní jarmark i koncert zdarma.  

Cílem druhého ročníku Knižních lázní je poukázat na to, jak je důležité pečovat nejen o fyzické, ale i o své duševní zdraví, upozornit na blahodárnost spojení četby a zdravého prostředí lázní.

Knižní lázně organizuje Klára Khine, známá z týmu tradičního svátku knihomolů Knihex či jako provozovatelka pražského Letního kina Kinská. Zázemí Knižním lázním v Mariánkách poskytne spolek Švihák, který zde pořádá od roku 2014 různé kulturní akce. Autory vizuálu druhého ročníku jarmarku knih Knižní lázně jsou výtvarníci David Černý 85 a Michal Škapa. Celý projekt se koná za podpory města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje. Pobyty jsou organizovány ve spolupráci s Nové Lázně Ensana Spa Health Hotel, Hotelem Imperial a městem Františkovy Lázně v hotelu Metropol. Více info na www.kniznilazne.cz

Publikováno 27. 07. 2021 v rubrice Knihy